25 Aralık 2008 Perşembe

Mısır’dan Günümüze Cam Ambalaj

Mısır’dan Günümüze Cam Ambalaj

Cam ambalaj ilk olarak M.Ö. 1500 yıllarda Mısır’da kullanılmaya başlandı. O yıllarda değişik boyutlarda kaplar olarak karşımıza çıkan cam ambalajlar kireçtaşı, soda, kum ve silikat karıştırılarak eritiliyor ve sıcak olarak istenilen şekil verilerek elde ediliyordu. M.Ö 1200’lere gelindiğinde ise kalıplara dökülen camdan kaplar ve kupalar yapılmaya başlandı. M.Ö. 300 yıllarında Fenikelilerin üfleme çubuğunu icadından sonra camın tamamen şeffaf olarak üretimi milattan sonraki dönemlerde uygulanmaya başlandı. Takip eden bin yıl içerisinde cam üretme tekniği gelişerek yayılmaya başladı.

Cam ambalajı en çok etkileyen gelişme 1889 yılında “otomatik rotary şişe yapım makinesi”nin patenti alınması oldu. 1970’lerden sonra değeri yüksek ürünlerin muhafazasında kullanımı yaygınlaşan cam ambalajların günümüzde birçok kullanım alanı bulunuyor.

Metal Ambalajda Bonapart Öncülüğü

Eski çağlardan itibaren altın ve gümüş kutular şeklinde karşımıza çıkan, daha sonra güçlü alaşımlar ve kaplamalarla hayat bulan metal

ambalajlar günümüzde de pek çok ürünün kullanımına kadar koruma görevini üstleniyor.

Teneke plakanın üretimi M.S. 1200 yılında Bohemya’da keşfedildi. Daha sonra 14. yüzyılın başlarında Bavyera’da teneke kaplı konserve kutular kullanılmaya başlandı. Bu kaplama teknolojisi 1600’lere kadar bir sır olarak saklanırken
bu tekniği çalan Duxe Saxony, 19’uncu yüzyılda Fransa, İngiltere ve tüm Avrupa boyunca bu tekniği ilerletti.

William Underwood’ un prosesi ABD’ye iletmesinin ardından demirin yerini, kalite ve üretimi arttıran çelik alıyor.

Metal ambalajlara gıda maddelerinin ilk kez güvenle konulması düşüncesi ise, 1809’da Napolyon Bonapart ordunun yiyeceklerinin korunmasını sağlayan bir yöntem getirene 12 bin frank vereceğini ilan etmesiyle ortaya çıktı.

Parisli Nikolas Appert kalayla basılmış teneke kutudaki yiyeceğin sterilize edildikten sonra uzun süre saklanabildiği fikrini sundu. Bir yıl sonra İngiliz Peter Durant, kalay ile kaplanmış silindirik konservenin keşfiyle patent alma hakkını elde etti.

Metal ambalaj tarihindeki ilk baskılı kutu ise 1866 yılında ABD’de yapıldı. Ticari olarak marketlere girmesi ise 1910’u bulurken ilk alüminyum folyo dizaynı 1950’nin başlarında gelişmeye başladı. İlk alüminyum konserve kutuları 1959’da ortaya çıktı. 1866’ya kadar metal ambalajları açabilmek için çivi ve çekiç kullanılıyordu. Daha sonra yırtılarak açılabilen kapaklar yapıldı. 1875 yılında ise konserve açacağı keşfedildi.

Günümüze gelene kadar birçok aşamalardan geçen her dönem kendisini yenileyen metal ambalajlar artık kullanılabilirlik açısından da rahatlığı beraberinde sunuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder