25 Aralık 2008 Perşembe

UHT Sütün Plastik Şişelerde Ambalajlanması

UHT Sütün Plastik Şişelerde Ambalajlanması: Plastik şişeler, UHT yöntemiyle elde edilen sterilize süt ürünlerinde ve bebek gıdalarında yaygın olarak kullanılmaktadır. UHT süt şişelerin imalatında genellikle HDPE, polisterol ve özellikle steril süt şişesi olarak LDPE kullanılır.

Plastik şişelerin bazı avantajları vardır:

· Darbelere oldukça dayanıklıdır.

· 100oC nin üzerindeki sıcaklıkta deforme olmaz.

· Tüketici içindeki ürünü görebilir.

· Değişik şekillerde üretimi yapılabilir.

· Dolum işleminde kontaminasyon tehlikesi çok azdır.

Helezonlu pres içerisine konulan hammadde, ısının etkisiyle çekilerek önce plastik hortum haline, sonra hava üflenerek şişe haline dönüştürülür. Şişelere süt doldurulur ve ağzı kapatılır.

Doldurma işlemi 2 şekilde yapılabilir:

· Şişe haline geldikten sonra aynı makinede dolum ve kapama yapılmasıdır.

· Şişeler üretildikten sonra dolum ve kapama makinasına gider ve işlem yapılır.

Şişelerin kapama işlemi ya aynı plastikten yapılan kapaklarla ya da alüminyum kaplanmış kağıtlarla yapılır. Diğer bir kapama yöntemi de plastik şişe ağzının termik olarak kaynak yapılmasıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder